MIS & Corporate Reporting

Ώρα να εξελίξεις τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την επιχείρησή σου με βάση τα δεδομένα της επίδοσής της.

Τι είναι το MIS και το Corporate Reporting?

Τα Συστήματα Διοικητικής Πληροφόρησης (MIS) και το Corporate Reporting είναι δύο σημαντικά κομμάτια της διαχείρισης και αποτύπωσης πληροφοριών εντός μιας επιχείρησης. Αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία τα οποία χαρτογραφούν τις λειτουργίες, καθορίζουν τις στρατηγικές αποφάσεις και αποτυπώνουν και διευκολύνουν τις δραστηριότητες μιας εταιρείας.

Συστήματα Διοικητικής Πληροφόρησης (MIS)

Τα Συστήματα Διοικητικής Πληροφόρησης (Management Information Systems) αναφέρονται σε συστήματα που συλλέγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και διαχέουν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας. Το MIS ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες, όπως Hardware, Software, βάσεις δεδομένων και δίκτυα, για να συλλέξει και για να αναλύσει δεδομένα, να δημιουργήσει αναφορές και να παρέχει πληροφορίες στους διευθυντές σε διάφορα επίπεδα μέσα στην ενδοεταιρική οργάνωση με ολοκληρωμένο (integrated) τρόπο.

MIS και Data Driven Decision Making

Στόχος του MIS είναι να παρέχει ακριβείς, έγκαιρες και σχετικές πληροφορίες για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων, το στρατηγικό σχεδιασμό και τον λειτουργικό έλεγχο της εταιρείας. Συνήθως, το MIS περιλαμβάνει τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Συλλογή και αποθήκευση δεδομένων: Συλλογή σχετικών δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές και αποθήκευσή τους σε οργανωμένες και προσβάσιμες βάσεις δεδομένων.
  • Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων: Μετατροπή και ανάλυση των δεδομένων για εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και υποστήριξη της λήψης αποφάσεων της εταιρείας.
  • Δημιουργία πληροφοριών και αναφορές: Παρουσίαση των επεξεργασμένων δεδομένων μέσω αναφορών, πινάκων ελέγχου και άλλων απεικονίσεων για διευκόλυνση της κατανόησης και της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων.
  • Επικοινωνία και συνεργασία: Διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων στελεχών μέσα στην εταιρεία.

Το MIS παίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της αποδοτικότητας της οργάνωσης, τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, τον ευθυγράμμισμο των λειτουργιών και την υποστήριξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού μιας επιχείρησης καθώς παρέχει στα στελέχη της τα απαραίτητα δεδομένα για την λήψη εμπεριστατωμένων και αποτελεσματικών αποφάσεων και μέτρων.

Το Corporate Reporting, στα μέτρα σου.

Το Corporate Reporting αναφέρεται στη διαδικασία αποκάλυψης οικονομικών και μη οικονομικών πληροφοριών σχετικά με την απόδοση, τις δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική θέση μιας εταιρείας προς εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, όπως επενδυτές, πιστωτές και το ευρύ κοινό. Ο σκοπός του Corporate Reporting είναι να παρέχει διαφάνεια, καθοδήγηση και πληροφορίες για να επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση, τους κινδύνους και τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας. Αποτυπώνοντας διαρκώς τα οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της επιχείρησης το Corporate Reporting αποτελεί το βασικότερο εργαλείο παρακολούθησης της επιχειρηματικής πορείας μιας εταιρείας σε σχέση με τους στρατηγικούς της στόχους.

Το Corporate Reporting συνήθως περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Οικονομικές καταστάσεις: Περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, τον πίνακα ταμειορροών (Cash Flow) και τον πίνακα μεταβολών στην κεφαλαιοδοτική δομή (Funds Flow), παρέχοντας μια συνολική εικόνα της οικονομικής απόδοσης και θέσης μιας εταιρείας.
  • Σημειώσεις στις οικονομικές καταστάσεις: Παρέχουν επιπλέον λεπτομέρειες και εξηγήσεις σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών πολιτικών, σημαντικών γεγονότων, αβεβαιοτήτων και άλλων σχετικών πληροφοριών.
  • Ανάλυση της διοίκησης: Περιλαμβάνει την ανάλυση και ερμηνεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, των βασικών δεικτών απόδοσης, των κινδύνων και των μελλοντικών προοπτικών από τη διοίκηση.
  • Άλλες μη οικονομικές αποκαλύψεις: Περιλαμβάνουν μη οικονομικές πληροφορίες στις αναφορές τους, όπως μετρήσεις περιβαλλοντικής απόδοσης, κοινωνικές ευθύνες και διακυβέρνησης, πρακτικές βιωσιμότητας και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Στόχος του Corporate Reporting είναι να παρέχει τόσο εσωτερικά στην εταιρεία όσο και εξωτερικά στις αγορές μια σαφή και ακριβή κατανόηση της οικονομικής απόδοσης, των προοπτικών και των κινδύνων μιας εταιρείας, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις με διαφάνεια, αξιοπιστία και ταχύτητα.

Δες τα δεδομένα της επιχείρησης σου να μεταμορφώνονται με τη Ficon, σήμερα.

Κλείστε μια δωρεάν συνεδρία

Επικοινωνήστε άμεσα για την υπηρεσία που σας ενδιαφέρει με έναν από τους συνεργάτες μας.